2010. március 31.
SZERKBIZ ESZMECSERE
Néha sikerül kultúráltan, értelmesen és - ami a legritkább: gyorsan döntéseket hoznia a szerkesztőbizottságnak. Egy frissen felmerült műsor-ötlet kapcsán 24 óra alatt váltottuk az itt elolvasható leveleket.

ÁRAMSZÜNET
Április 21-én délelőtt 8 órától 12-ig áramszünet lesz, így adás sem megy ki a Fonóból.

2010. március 30.
Letölthető hanganyagok
Végre felkerültek a honlapunkra a Lázár Ervin Baráti Kör eddig elkészült hangjátékai. Töltsétek, hallgassátok innen. És ajánljátok ismerőseiteknek, barátaitoknak a Dömdödömöt, a Húgom orkánkabátban összeállítást, a svéd gyermekverseket és a megannyi elkészült hanganyagot. A csapathoz mindig lehet csatlakozni, bárkit szívesen fogadnak és várnak - és ahogy én tudom, "fiúhangból mindig hiány van" (idézet Czap Ágnestől)

Pályázati dömping
Áprilisban számtalan pályázatot adunk be különböző programokra. A hónap végéig legalább 9 pályázatot állítunk össze és küldünk be különböző pályáztatókhoz. Ezek között van a nemzetközi együttműködéseinket segítő program, a civil médiumok közötti kapcsolatot erősítő program és különféle műsorokhoz kapcsolódó pályázat is. Ezek egyelőre szervezés, ötletelés alatt állnak (csúnya kifejezéssel élveJ), de nagyon szeretnénk, hogyha egy-egy pályázatra rálelve, akár kész ötlettel előállva, részt is vennétek a megvalósításban, és írnátok nekünk.

2010. március 25.
Ahogyan már jeleztük, március 23-án beadtuk az ORTT műszaki pályázat anyagát, amihez előzetesen ti is hozzászólhattatok. Egy ilyen pályázat anyagának összeállítása nem kis munka, aki készített már hasonlót, az tudja, hogy milyen szigorú követelmények vannak, és milyen könnyű hibát véteni.
A teljes pályázati anyagot megnézheted itt, Szigeti Marci és Romsics Balázs előzetes munkájára építve Ákos és Ádám állította össze a pályázatot.
SZERKBIZ beszámoló
Március 23-án ülést tartott a szerkesztőbizottság, itt megtudhatod, hogy miről.


2010. március 24.
Amerikai filmproducer, szövegíró, költő, zsonglőr, motivációs előadó, énekes. A ma reggeli műsorban Szigeti Marci készített vele interjút. Akit részletesebben érdekel, itt megismerheti.

döglött postafiók
A rádiós e-mailjeink (a @civilradio.hu végűek) a szolgáltató hibájából nem működnek. Reggel óta ígéreteket kapunk csak, elvileg ma délutánra ígérték, de nem. Az ezekre küldött levelek átmenetileg visszapattannak, hibaüzenetet kaptok róla.
Nem költöztünk el, megvagyunk még, szólunk majd ha e-mailt is lehet küldeni nekünk. Mondanám, hogy ha egy órán belül nem lesz meg, akkor lepereljük a szolgáltatóról a nadrágot, és holnaptól az ő székházukban lakunk, de nem hiszem hogy sok esélyünk lenne egy sárkány ellen.
Üdv: Ádám

2010. március 23.
A második életünk
Ma zajlott az a Second Life találkozó, amely egyik szakmai pályázatunk (iEducate) program-eleme. A Second Life egy virtuális tér - egyfajta mátrix -, ahol a felhasználók által képzelt világban az emberek kapcsolatot teremtenek, játszanak, üzletet kötnek, valamint kommunikálnak egymással.
Nem internetes játék - bár úgy néz ki - inkább egy önfenntartó virtuális környezet, ahol saját szórakoztatásunkra végezhetünk tevékenységeket. Mi partnereinkkel a felnőttképzők számára szeretnénk egy "szigetet" létrehozni, ami amolyan kreatív felnőttképző centrum - konferenciatermekkel, workshopokkal, virtuális játszótérrel.
Ha van közöttetek olyan, aki járatos a virtuális világokban, a Second Life-ban, és ráadásul szereti is :-), és kedvet is érezne ahhoz, hogy részt vegyen ebben a projektben, írjon nekem erre a címre.
Ákos

SZERKBIZ
Ülést tartott a szerkesztőbizottság, lesz róla részletes beszámoló.

2010. március 22.
Köszönet
Szabó Zoli volt vasárnap a technikusunk, most elöször. Azt kell, mondjam, hogy munkája súrolta a tökéletest.
Precíz, odafigyel, van humora, kellemes vele dolgozni. Képes volt az én kézzel írt adásmenetem alapján egyet írni magának, és ha közben változtattunk, akkor rugalmasan alkalmazkodott. Nyilván azért is érti, mire kell figyelni a technikai munka során, mert ült a technikai kereslet oldalán korábban rendszeresen, és most a technikai kinálatot is kipróbálja. De ez csak részben igaz, úgy gondolom, hogy ö személyiségénél fogva minden munkához, feladathoz így áll hozzá. A reggeli müsoroknál is ezt éreztem, amiket mint önkéntes csinált.
Géczi Gábor

SZERKBIZ
Holnap, március 23-án ülést tart a szerkesztőbizottság. Az ülések nyilvánosak, bármely Civil rádióst szívesen látjuk. Részletes napirend a március 8-i bejegyzésnél.

2010. március 21.
Talán a többség tudja, hogy vasárnap délelőttönként van egy ismétlő műsorunk a Civilben. A 10 órakor kezdődő Hallgassuk újra! című adást a szerkesztőbizottság tagjai állítják össze, minden héten más és más.
Az ügyeletes szerkesztő feladata, hogy az adott hét elhangzott prózai műsorai közül kiválasszon néhányat, amelyeket jó szívvel ajánl a hallgatók figyelmébe, és a műsorok elhangzása előtt ez egy-két percben el is mondja. Az adás elkészítésén túl, rövid írásos összefoglalót is kérünk minden szerkesztőtől, ami néha meg is születik. A február végi hétről Péterfi Ferenc írt rövid véleményt, amit itt elolvashattok.

szakértők, döntéshozók és tenni kész civilek nyitott dialógusa városunk jelenéről és jövőjéről 2010. március 23. kedd, 16.30-kor. Részetes meghívó itt.

2010. március 17.
Újabb képzések
Idén is hirdetünk kommunikációs képzéseket a budapesti és Pest megyei civil szervezetek - egyesületek, alapítványok, társaskörök - képviselői számára.
Az áprilisra, májusra meghirdetett kurzusok célja, hogy a résztvevőket felkészítse saját tevékenységük, munkájuk, kezdeményezéseik, eredményeik üzenetté, hírré fogalmazását, majd ezeket a híreket, közleményeket a megfelelő csatornák igénybevételével a nyilvánosság számára megismerhetővé tegyék.
A képzés célja az is, hogy a résztvevők megismerkedve a közösségi médiumok specifikumaival (közösségi rádió, közösségi újságírás, közösségi elektronikus média) megtanulják a különböző web 2.0-s eszközök használatát, és azok segítségével szakmai programjaikat színesebbé és népszerűbbé tegyék, a kommunikációjuk fejlődésével pedig hatékonyabbá tegyék munkájukat. Ezeket a képzéseket a Nemzeti Civil Alap támogatja. Az eredeti jelentkezési lap és felhívás megtekinthető itt.
Még az idén szeretnénk egy olyan képzést is szervezni, amely kifejezetten nekünk, Civil Rádiósoknak szól, a rádiós mesterségről és a wordpress alapú blogok használatáról.

Sajnos...
A szünetmentes tápegység hibája miatt éjszaka adáskimaradásunk volt 2:01 perctől 6:34-ig, így néhány adás ismétlése elmaradt. Az eszköz még garanciális, javítása folyamatban.

2010. március 16.
Érdekes lehet...
Wittmann Katalin több évig volt a Civil Rádió munkatársa, a reggeli műsorokban dolgozott. Ma már önálló net-rádiót működtet, és egyáltalán nem mellesleg: szakdolgozatot írt a hazai internetes rádiózásról.
Ha érdekel, akkor itt olvashatsz többet Katiról, itt megnézheted a szakdolgozatát, itt pedig belehallgathatsz a netrádióba.

Századik adás
Aki egyszer találkozik Mouksával, az nem felejti el. Aki pedig egyszer meghallgatja a műsorát, az elcsodálkozik: mennyi érzelem és különös gondolat munkál ebben a hatalmas mackóban...
Valódi nevét kevesen tudják, nekem is a névsorból kellett kikeresni: Jungmayer Louis zenél, sokat utazik, és századik műsorát készítette a Civil Rádióban. A Psychedelic Cowboys Feeling meghatározhatatlan műfajú és témájú műsor, mindig arról szól, ami éppen Mouksát érdekli.
Ha többet is akarsz tudni róla, itt megnézheted.

Tanulságos volt
A Név és az ember műsor vendége volt Bozóki András politológus, szociológus, volt kultuszminiszter. Különös pályát futott be a ma 51 éves egyetemi oktató: az MDF és a FIDESZ tagjából 2006-ra a szocialista kormány kulturális minisztere lett.
Életútját, véleményét hallva, hihető: nem ő váltogatta a nézeteit...
A műsor meghallgatható itt.

2010. március 15.
1848 - sajátos szemmel
Általában nem szoktuk külön szervezni, hogy milyen műsorok foglakozzanak egy-egy ünneppel, nem szoktuk, mert nincsen rá szükség, mindig akad néhány műsorkészítő, aki saját témájának szemszögéből foglalkozik a kiváló napokkal.
A Fehérítő március 15.-i adása a reformkor különös jogi ügyeivel, köztük korrupciós eseteivel foglalkozott. Érdekes, ritkán taglalt témakör, érdemes meghallgatni. A műsor készítője: Ferenczi Tünde, meghallgatható itt.
Egy jóleső vélemény...
A. Gergely András kulturális antropológus, szociológus, a politika tudományok kandidátusa. Egyik műsorunkban néha segít izgalmas, érdekes embereket találni, ennél több közünk nincs hozzá. Sajnos. Felkérés nélkül néhány soros véleményt írt rólunk.
  Csak egy társadalmi célú visszaigazolás...: Pompás és szuverén, izgi és hódító a rádiótok!
  Gratu! Mostanában egy csomó rádiót hallgatok - kivételesek vagytok, azt kell mondanom!
  AgA

2010. március 12.
Más közösségi rádiókkal kapcsolatot tartva megismerkedtünk Schlemmer Attilával, aki a jövőben velünk is dolgozna. Attila azért különleges, mert nem rádióműsort csinálna nálunk, hanem azt, amihez inkább ért: képeket.
Nem tudom, hogy mennyire képzett, de az biztos klasszisokkal jobb fotókat csinál, mint amilyenek valaha is a Civil életéről készültek. Megállapodtunk abban, hogy rajtaütésszerűen fel fog tűnni a stúdióban, rendezvényeinken, és segít abban, hogy legalább a neten színvonalas fotó anyag legyen rólunk is. Kérem, hogy segítsétek a munkáját, ne ijedjetek meg, ha akár adás közben halkan bemegy a stúdióba.
Aki szeretné látni a képeinek a színvonalát, itt meggyőződhet róla.

Új gazdasági műsor
Bruttó címmel új műsor indult Túri Anikó vezetésével, Galántai Zoltán szakmai tanácsaival. A műsor alcíme: nehéz gazdasági témákról, könnyedén.
A műsor első adása elhangzott március 2-án, négy hetenként jelentkezik a Civil Tudomány adásidejében, kedden 14 órakor. A műsor szinopszisa itt elolvasható.

2010. március 11.
Grófnő a Civilben
Az Éva lányai című műsorban Czap Ági vendége volt Csáky Bornemissza Éva grófnő, a Mosolygó Kórház Alapítvány alapítója. Az alapítvány célja, hogy a kórházakban ápolt beteg gyermekeken segítsen. Interaktív előadásokkal, zenéléssel, mesékkel, bűvészelőadásokkal és kézműves foglalkozásokkal igyekszenek javítani a beteg gyerekek hangulatán.
A grófnővel és az alapítvány segítőivel, aktivistáival (Scheiring Vilma, önkéntes; Sönfeld Mátyás, zeneterapeuta, Susán Péter, bűvész) a napi tevékenységekről, sikerekről és a jövőbeli tervekről készült műsort még letölthető az archívumunkból. A számos országban működő alapítványról többet is megtudhattok innen.

Műszaki fejlesztés a Civilben
Az ORTT minden évben pályázatot ír ki a rádiók lehetséges műszaki fejlesztésére, a kereskedelmi médiumoktól befolyó koncessziós díjak egy részét erre fordítják. Ilyen pályázatokon előző években is indultunk, és nyertünk is változó összegeket (ebbők vettük pl. a szép, modern keverőt az 1. stúdióba).
Idén ismét lesz pályázat (beadás: márcus 23.), ismét indulni fogunk. Az elnyert összeg a beruházások max. 75%-a lehet, jelenlegi gazdasági erőnk kb. 800 ezer forintos beruházásra nyújt lehetőséget. Terveinkben a következők szerrepelnek:
 • lĂ©gkondicionálás a stĂşdiĂłkban (remĂ©ljĂĽk, hogy támogathatĂł)
 • 2 darab Ăşj cd lejátszĂł
 • kĂĽlsĹ‘ közvetĂ­tĹ‘ szett
 • hangszigetelĂ©s a 2-es stĂşdiĂłban.
Ha van ötleted, hogy mi lehet még, ami műszaki fejlesztés, és segítené a műsormunkánkat, kérem, írj.
Az eddig beérkezett hozzászólások itt olvashatók.
2010. március 10.
Pénzügyi és tartalmi ellenőrzés
A mai napon meglátogatott minket Csizmadia Péter, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány munkatársa, aki a norvég projektünket ellenőrizte. A Civilek a civilekért elnevezésű projekt 2008. szeptemberétől 2010. januárjáig tartott - a végső beszámolót márciusban küldtük be, megvalósítása elsősorban a Civil Rádió Klub kereteiben történt. Péterrel hosszasan beszélgettük a pályázati program keretében megvalósult változásokról - és elmondása szerint a program formális lezárása után, hamarosan megkapjuk a még fennmaradó finanszírozási összeget.
2010. március 9.
Használd egészséggel
A Civil Rádió műszaki stábja újra felfedezte a DirectCut nevű kis segédprogramot, érdemes vele megismerkedni.
Az mp3 formátumú hanganyagok vágásának régi problémája, hogy minden mentés soká tart, és minden alkalommal romlik a felvétel minősége. Legalábbis a nagy szerkesztő programok használatakor így van. Ez a kis segédprogram csak kevés funkciót tud, azt viszont nagyon gyorsan végzi, nem végzi el újra a tömörítést, így minőségromlás sincsen.
Akit részletesebben érdekel: angol nyelvű rövid leÍrás található itt, és a program letölthető (magyar nyelvű) innen.

Egy Ăşj gyakornok
A Civil Rádióban rendszeresen fogadunk gyakornokokat, akik a főiskolai tanulmányaik mellett gyakorlati munkát kell, hogy végezzenek valahol. Általában igyekszünk olyat választani, aki nemcsak a 20 órát akarja letudni nálunk, hanem hosszabb távon is számíthatunk rá.
Az alábbi levéllel jeletkezett Dajka Andrea nemrég.
  A Dunaújvárosi Főiskola intézményi kommunikátor felsőfokú szakképzésének 2. évfolyamos levelező hallgatója vagyok, a képzést újságírás szakirányon végzem. Ebben a félévben a képzés a 20 óra rádiós gyakorlatot ír elő. A Civil Rádiót gyakran hallgatom, kedvelem és nagyon szimpatikus a hangvétele, a küldetése, ezért szeretném a szerkesztőségében hasznosan eltölteni a kötelező gyakorlatot.
Andreával megbeszéltük, hogy a reggeli műsorok munkájában fog részt venni (ír rendszeresen sajtószemlét, valamint kéthetente Berek Péterrel a stúdióban is dolgozik), és alkalmanként a Kultúrkortyokba is szállít érdeklődésének megfelelő anyagit. Üdvözlet a fedélzeten!
2010. március 8.
Kedves CIVIL lányok...
Fogadjátok ezt a kis virágot a CIVIL fiúk elismeréseként. Nélkületek nemcsak a világ, de Civil Rádió sem lenne. Szívünk szerint minden nap megkösszönnénk, de valahogy a hétköznapokban elmarad...
Köszönjük.

Régen találkoztunk...
Múltkori, utólag informálissá nyilvánított találkozásunkkor a társaság többsége úgy döntött, hogy a kedd a legalkalmasabb nap, a legtöbben ekkor érnek rá, mostantól kedden tartjuk a szerkesztőbizottsági összejöveteleket.
Ennek megfelelően jelzem, hogy március 23-án kedden, 17:30-kor találkoznánk. Írd be a naptáradba, kérlek, jó lenne, ha végre döntésképesek lennénk.
  Napirend
 • 1. A reggeli monitor összefoglalása (a rĂ©szleteket nem fogjuk ĂşjrabeszĂ©lni, de következtetĂ©seket levonhatunk). Az összefoglalĂłt elolvashatod itt.
 • 2. DöntĂ©s az Ăşj műsorokrĂłl. A műsorokrĂłl rĂ©szletesen itt olvashatsz.
 • 3. EgyĂ©b aktuális teendĹ‘k.
Kérek visszajelzést, hogy olvastátok az időpontot, és megfelel erre az email címre.

Ha van olyan híred, információd, amit jó lenne, ha a többiek is megismernének, egy pillanatig se habozz, írd meg, és küldd el a szerkesztőnek erre a címre.