Fórumok - Témák
Ruzsa Viktor 2010.05.15. 17:19:46 |
Kedves Hallgatók! Létrehoztam a "Civil Rádió - FM 98" közösségi oldalt a Facebook-on. keressék és csatlakozzanak Önök is, és szóljanak hozzá mûsorainkhoz! Nem találják kedvenc mûsoraikat? A Fórumban van lehetõség új téma létrehozására. Kellemes idõtöltést, és rádióhallgatást kíván szeretettel, Ruzsa Viktor (Handycap, Hangoskönyvóra, Fillagória) |
apokrif 2008.03.22. 02:06:29 |
Kedves jegecs! Itt egy alaprecept cukkinira. Cukkini-krémleves (4 személyre) Hozzávalók: • 40 dkg cukkíni • 5 dkg magvaj / ghi • 1 dl magtej • 1 dl hidegen sajtolt olaj (olíva-, napraforgó-, lenmag-olaj) • 1 evk. “erõliszt” • 1 mokk. TAMARI • 1 csipet õrölt gyömbér • 1 csipet zsálya • víz (desztilált vagy szûrt) • szárított kenyérkocka teljekiõrlésû- vagy rozskenyérbõl Elkészítés: “Erõliszt”- pirított, apróra morzsolt vagy tört, teljeskiõrlésû lisztbõl készült száraz maradék kenyérbõl készül. A cukkínit felkockázzuk, egy kis olajon megpároljuk. Amikor levet ereszt, megszórjuk a liszttel, felengedjük vízzel. Beletesszük a fûszereket, majd merülõ-mixerrel vagy turmixgépben pépesítjük. Magtejjel, magvajjal dúsítjuk. Szárított kenyérkockával tálaljuk. Tanácsok: Azonnal fogyasztható. Hidegen és melegen egyaránt kellemes. |
apokrif 2008.03.22. 01:56:32 |
Támogatom a kérésed. Gabonakásák - Fõtt gabonaételek Az optimális étrend kérdése véget nem érõ viták tárgya volt és lesz még egy darabig. Én azonban azt nézem, mit tanulhatunk azoktól a kultúráktól, amelyekben az életkor valóban hosszú és követendõ. A kásaféléket a hidegebb téli hónapokban étkezésünk gerincévé tehetjük egészséges és tápláló voltuk miatt. Ügyeljünk azonban rá, nehogy célszerûtlen (malomipari, hántolóipari) eljárással értéktelenné tett kásákat használjunk, mint a közönséges gríz, az apró szemû árpakása. Ízlés szerint ízesíthetjük (mártással, konyhafûszerekkel, aszalt gyümölcsökkel), és/vagy sok friss salátával, zöldséggel tálaljuk. Figyelem! Felhasználás elõtt - minden gabonát - javasolt: - átnézni, az idegen anyagokat kiválogatni, - alaposan átmosni, portól, szennyezõktõl megtisztítani, - 24 órára (árnyékos, hûvös helyen) beáztatni. ÉDES GABONAKÁSA Hozzávalók: (személyenként) • 4-5 evk. barnarizs • 2 evk. mák • 1 evk. kókuszreszelék • 2 evk. kénmenetes mazsola • 1 kák. õrölt fahéj Édesítõ: • ízlés szerint: juharszirup, agavészirup, rizsmaláta, maltex, hõkezeletlen méz Ízesítõ: • ízlés szerint: Bourbon vanília, CAROB-por Elkészítése: - A szemes magot elõzõ nap alaposan tisztítsuk meg, mossuk át, 24 órára áztassuk be. - A mazsolát mossuk meg és szintén áztassuk be desztillált vízbe, kb. 4-6 órával a felhasználás elõtt. - Fõzés elõtt ismét mossuk meg a szemes magot, szûrjük le. Tegyük fel fõni: nyáron forrásban lévõ vízbe; télen hideg vízzel együtt. - A víz forrásától vegyük kis lángra, kíméletesen fõzzük a megfelelõ ideig. - Hagyjuk ehetõre hûlni. - A beáztatott mazsolát jól csöpögtessük le. - A mákot frissen daráljuk le. - A kiszedett, ehetõre hûlt kásához adjuk hozzá az adalékanyagokat. Fogyasztása: - Ízlés szerint édesítsük, ízesítsük, azonnal fogyasztható. KÖLESKÁSA - MILLET (Panicum miliaceum) (4 személyre) Hozzávalók: • 3/4 l víz • 1/4 l köles • 2 evk. hidegen sajtolt olaj (olíva-, napraforgó-, lenmag-olaj) • 1 evk. TAMARI szójaszósz • 1 tek. õrölt pirospaprika Elkészítése: - Tegyük fel fõni az - elõzõ nap tisztított, beáztatott - kölest. - Forrás után vegyük kis lángra, lassú tûzön, fedõ alatt fõzzük kíméletesen kb. 15 percig, míg a fõzõvíz fölszívódik, s a kölesszemek kinyílnak, megduzzadnak. - A tûzrõl levéve várjuk meg, amíg ehetõre hûl, ezután adjuk hozzá az olajat, TAMARI-t, paprikát. Fogyasztása: - Eszményi gabona, egyetlen a gabonák közül, amely nem savasít - lugosít. - Tökéletes étkezést biztosít valamilyen salátával, vegyes zöldséggel, lilahagymával. SÁFRÁNYOS BARNARIZS (4 személyre) Hozzávalók: • 40 dkg barnarizs • 15 dkg cukkini, és/vagy brokkoli • 10 dkg csicsóka • 15 dkg sárgarépa • 1 csokor petrezselyem • 1 evk. sáfrány • 1-1 csipet borsikafû, kakukkfû, VEGA-MIX • TAMARI szójaszósz • víz (desztillált vagy szûrt) Elkészítése: - Az elõáztatott barnarizst fõzzük meg a sáfrányos, VEGA-MIX-es desztillált vízben. - Közben AMC vagy Zepter edényben kíméletesen pároljuk meg a zöldségeket, vagy Wokban egy kis olajon pirítsuk meg. - A fõtt barnarizst és az elõkészített zöldségeket keverjük össze, és vagy a Wokban vagy hõálló tálban állandó kevergetés mellett még egy kicsit összemelegítjük. Fogyasztása: - Ha ehetõ hõmérsékletûre hûlt, tálalhatjuk petrezselyemmel, TAMARI-val tetszés szerint ízesíthetjük. “GRÜN KERN” KÁSA (4 személyre) Hozzávalók: • 5-5 dkg DEMETER-jelzésû, biodinamikus termesztésbõl származó gabona • víz (desztillált vagy szûrt) Elkészítése: - A biodinamikus termesztésbõl származó gabonák mindazokat az anyagokat tartalmazzák, mindazokat a kozmikus információkat hordozzák, amelyek az energia képzéséhez, a szervezet táplálásához, szellemi fejlõdésünkhöz szükségesek - ha azokat az elõkészítés során nem tesszük tönkre. - Az áztatással “duzzasztott” gabonában képzõdõ enzimek hozzájárulnak ahhoz, hogy a magok külsõ burkában komplex kötésben lévõ ásványi sók szervezetünk számára hasznosíthatóvá váljanak, ezért a gabonákat, ha tehetjük ne fehérlisztként, fõtt tésztaként hanem “duzzasztott” formában fogyasszuk. - A megfelelõen megtisztított, megmosott gabonát 3 napon keresztül áztassuk, minden nap megmosva- száraz, hûvös helyen. Fogyasztása: - Elsõsorban azoknak ajánlott, akik, már megtanultak jól és elégszer rágni! DATOJÁS „COUSCOUS” /Az én kedvencem, a csúcsok-csúcsa, csak „jeles napokon” fogyasztom./ Hozzávalók: (személyenként) - 6-8 dkg kuszkusz (közepes) - 8 db datolya, /mazsola, aszalt mangó, aszalt sárgabarack stb./ - 2 ek. CAROB por - víz (desztillált vagy szûrt) Elkészítése: - A kuszkusz már egy elõkészített gabona származék. - Többféle elkészítési módja ismert, - az araboknál külön szertartás, couscous készítõ alkalmatosságuk is van, - a franciáknál is párolják, a „tabuleh” alapanyagaként, /én is így készítem/, - van ahol egyszerûen 7 percig fõzik (így a legkevésbé ízletes). - Tegyünk fel vizet forrni. - Egy nagyobb üvegtálnak készítsünk fészket /pl. konyharuhákból/, - tegyük bele a megfelelõ kuszkusz adagot, - a forró, lobogó vízzel, csak annyira öntözzük meg amennyit felvesz, fedjük le és jól takarjuk be, - 15 percenként ezt még kétszer ismételjük meg /mielõtt megöntöznénk kíméletesen lazítsuk fel, öntözés után egy kicsit keverjük össze, hogy a nedvesség egyenletesen érje, hogy jól megdagadjon, megpuhuljon/, - amíg a kuszkusz párolódik – készítsük el a datolya krémet - a megmosott datolyát, egy kis vizet és a CAROB port tegyük a turmixba, óvatosan turmixolyuk össze, hogy lágyabb kémszerû állaga legyen, - miután a kuszkusz szépen elkészült, csodálatos selymes állaga lett /nem lett nagyon száraz, de nem is ragadt össze, „pergõs” maradt/ tálalhatjuk is. Fogyasztása: - tányérra szedve - mindenki ízlése szerint - datolya krémmel ízesítve fogyaszthatja /általában más édesítést nem igényel/. Csodálatos lágy, selymes állaga, datolya krémmel ízesítve számomra kulináris élvezet. /Természetesen zöldséggel is készíthetõ, fogyasztható a kuszkusz, mint fentebb említettem pl. „tabuleh” készítéshez./ ASZTALI ÁLDÁS „Tegyünk meg minden tõlünk telhetõt, hogy az asztalunkra kerülõ étkek tisztasága, áldásban és szeretetben való fogyasztása megvalósuljon. Higgyük el, megéri!” /Nagy László Zoltán/ A BHAVAGAVAD-GITA-ban mondja az elbeszélõ, Sri Krisna: „A jóság minõségében lévõ étel meghosszabbítja az élettartamot, megtisztítja az ember létét, erõt, egészséget, boldogságot ad.” |
olvasó, hallgató 2007.07.17. 16:54:58 |
Kedves Govinda! Hol vannak az emlitett vega receptek? Ennyi volt? Leírva azért más. |
Beke Jenõ 2007.05.25. 12:34:47 |
Bocs, azért ide linkeltem be, mert a Krétakörnek nincs topikja és ha jól tudom, a mûsorvezetõ(k) azonosak. A cikkel egy korábbi mûsorban elég arrogáns hangnemben nyomuló vege anyuka beszólására kívánnék reflektálni, amiben felháborodottan vette tudomásul és minõsítette, hogy az iskolai/óvodai közétkeztetés nem képes kiszolgálni az õ és gyereke igényeit. Ha jól emlékszem további betelefonálás is volt, hasonló hangnemben és gondolati tartalommal. Nos mind a hozzászólás, mind pedig a mûsorkészítõi reakciók felvetik a belinkelt cikken (no és a történeten) való elgondolkodás alapos szükségszerûségét. Szeretném remélni ezek után egy kicsivel megfontoltabban kezelik mikrofon elõtt az effajta megnyilvánulásokat! Hare Krishna! |
Beke Jenõ 2007.05.25. 10:31:21 |
Jó étvágyat ehhez a hírhez: http://index.hu/politika/bulvar/ehezok0524/ Javasolnám szíves tanulmányozásra az othonszülés pártiaknak is! |
Beke Jenõ 2007.05.08. 23:19:33 |
Addig is megosztom a Kovbojfõzelék receptjét a tisztelt nagyérdemûvel: http://www.youtube.com/watch?v=KryxD0ZN3EQ&mode=related&search= |
Beke Jenõ 2007.05.08. 22:36:42 |
Az "akár"-ból eggyel több sikeredett a kelleténél:-) Valami ilyesmi is megörvendeztetne: http://www.youtube.com/watch?v=xNTB91aYH6M&mode=related&search= |
Beke Jenõ 2007.05.08. 22:22:30 |
"Meg vagyok nyugodva" kedves Govinda! Akkor akár jöhetne akár egy jó kis halászlé recept is! :-) Amíg összeszedem a legjobbat, a következõ mûsorban kérném zenei aláfestésnek egy igazán jó (autentikus) elõadásban a "Govinda Jaya Jaya"-t. (Nem ismerem a magyar fonetikus átírását a címnek, de remélem tudni fogja, mire gondoltam!) Arra tudnám a legjobban panírozni a rántott húst a vasárnapi ebédhez:-) Ha netán beindulna a Minerva konyhája, szeretném majd megkérni egy jó vega salátareceptre a mûsor topikjában! :-) Hare Krishna! |
Govinda 2007.05.08. 16:16:07 |
Én nem akadtam ki,s aki ismer személyesen az jól tudja: fogékony vagyok a humorra - néha talán nagyo is . |
Beke Jenõ 2007.05.08. 14:57:07 |
Ja! Az egyházi 1%-omat eddig a krishnásoknak adtam, kifejezetten a hajléktalanok étkeztetésében vállalt karitatív munkájukért! Lehet, hogy ezután keresek egy vadásztársaságot:-) hamár kifejezetten húsevõ vallás nincsen:-))) Ja, és indítanék egy Minerva konyhája mûsort, ha lehetne! Úgy hallom, a Civil nagyon kiegyensúlyozottan kezeli az effajta kérdéseket!!! |
Beke Jenõ 2007.05.08. 14:50:43 |
Na persze, ha valóban toleránsak lennétek, akkor kifejezetten örülnétek annak, ha egy "másképpgondolkodó" hallgatja a mûsorotokat és szeretne beírni valami mást, nem vegásat, is a topikotokba, amít, amúgy kurvára elhanyagoltok. Lehet, hogy a "kurvára" jelzõ nem épp a legirodalmibb kifejezés, de jól kifejezi a mûsorgazda és az általa nyitott topik viszonyát! :-) Amúgy pedig azt hittem egy mûsorvezetõ örül a nem vegás hallgatóknak és topikolóknak is és nyitott szívvel, örömmel veszi a más platformról érkezõ recepteket is. Gondolom ez a fajta szelektív tolerancia csak benneteket jellemez, nem pedig az egész Civilt! Na jó vegázást! Én is imádom az effajta dolgogat! Különösen a sopszka salátát! Jó sok fetával:-) és persze baconban grillezett libamellhez köretként! :-))) |
Beke Jenõ 2007.05.08. 14:34:08 |
Eszem ágában sem volt leírni:-) Ez csak egy kis humor és tolerancia próba volt, amin egy júzer kiakadt. Mellesleg a nagy vegasága ellenére látszik rajta, hogy fingja sincs ki is az a Govinda, no de spongya rá! Mindenesetre nem kéne bigottnak lenni. Mert lehet valaki a védikus kultúra híve és egyben pörköltszeretõ is. (Céklasalátával!) |
Govinda 2007.05.08. 13:51:18 |
Ha valakit érdekel, akkor hallható változatban is megtalál régebbi mûsorokat a Govinda konyhája oldalon. ill a: www.veg.hu oldalon. Vagy recepteket és írásokat: www.govindananda.blogter.hu |
Govinda 2007.05.08. 13:40:31 |
Szerintem erre a helyre nem kellene hús ételek receptjeit leirni, mert ez a hely nem arról szól. |
thaisia 2007.03.20. 10:08:53 |
Beznagioznyj sluchaj |
Beke Jenõ 2007.03.19. 08:58:03 |
thaisia! Újfent bizonyítás nélkül vádaskodik, amelyrõl - bizonyára- úgy gondolja, intelligens dolog. Ej-ej! Mondjuk, ennek a bizonyítására felettébb kíváncsi lennék: "Csúnya dolog egy élõ emberrõl úgy beszélni, mintha nem élne, ill. nem tartja tiszteletben a meggyõzõdését." |
thaisia 2007.03.19. 08:38:30 |
Egy vegetáriánus konyhával és ahhoz tartozó topichoz nem illik, hogy õzpörkölttel élcelõdjenek. |
Beke Jenõ 2007.03.19. 01:59:14 |
thaisia! Govinda netán a séf egy vega konyhában? Kinek a meggyõzõdését nem tartom tiszteletben? Amúgy mi lenne ha egyszer megpróbálna nem kioktatólag hosszászólni valamihez? |
thaisia 2007.03.18. 17:59:46 |
Az érzelmi intelligenciához hozzátartozik más szokásainak és meggyõzõdésének az elfogadása. Javaslom, gondolkodjon el ezen, és próbáljon meg intelligens, kulturált módon hozzászólni, ellenkezõ esetben lejáratja magát. |
thaisia 2007.03.18. 17:57:25 |
Beke úr, ha ízetlenkedni akar, menjen egy másik topicra. Talán az lenne a legszerencsésebb, ha törölnék a bejegyzéseit. Csúnya dolog egy élõ emberrõl úgy beszélni, mintha nem élne, ill. nem tartja tiszteletben a meggyõzõdését. Azt eszik otthon, amit akar, de a vegetáriánusokat hagyja békén a megjegyzéseivel. |
Beke Jenõ 2007.03.17. 16:38:47 |
Ja, és mindenképp valami testesebb száraz vöröset kell mellé szopogatni! Én pl. a Cabernet Sauvignonnal komálom, de a Kékfrankossal is elviselhetõ! |
Beke Jenõ 2007.03.17. 16:32:12 |
Nahát! Govinda még él? Bûnös lelkek vagyunk! Valaki lop, valaki paráználkodik, valaki õzpörköltet eszik. Nem kell hozzáérni, szépen villára kell helyezni és hammm, bekapni. Meg kell próbálni, nagyon egyszerû! |
thaisia 2007.03.17. 16:06:21 |
Ha hallgatja valaki a mûsorait, biztosan tudja, hogy nem eszik húst meggyõzõdésbõl. Az õzeket megenni bûn. Hozzá nem érnék egy ilyen ételhez soha! |
Beke Jenõ 2007.03.17. 15:47:56 |
Biztosak vagytok benne, hogy Govinda nem szerette a vörösboros õzpörköltet galuskával és céklasalátával? Olvastátok ezt valahol autentikus forrásból? Ha gondoljátok, szívesen leírom a receptjét! |
thaisia 2007.03.17. 13:35:21 |
Fõtt, kockára vágott krumplit, kockára vágott paradicsomot, paprikát, apróra vágott, félig megpárolt zöldbabot, kockára vágott zukkinit és/vagy padlizsánt (héjától megszabadított) összekeverni. Zöld fûszereket (bazsalikom, borsikafû, lestyán, lehet zöld fûszerkeverék), sót, fehérborsot, kevés fokhagymát beletenni, alaposan összekeverni. Római tálba betenni, az elõmelegített sütõben kb. 3/4 óráig sütni. A tetejére ráönteni joghurtból és kevés lisztbõl, tojásból készült öntetet és visszatenni a sütõbe,. A legvégén egy kevés reszelt sajtot is rá lehet tenni finom kéreg gyanánt. Jó étvágyat. |
Radó lászló 2007.02.28. 16:13:29 |
Hát hun vannak azok a recptek? |
nyafi 2007.02.28. 11:52:11 |
Ettõl féltem. |
Magyar Ádám 2007.02.28. 11:36:57 |
mondjuk neked (is lehetne) Vagy bárki másnak. |
nyafi 2007.02.28. 11:14:30 |
Lehet, hogy csak nekem nem világos, de kinek kéne a vegetariánus recepteket ide beírni? |
jegecs 2007.02.12. 20:09:50 |
Jujj, nagyon jó! Én izgalmas cukkinis receptekre lennék kíváncsi elsõ körben aktuálisan, mert csak átlagosakat ismerek. Meg olyan recepteket is szeretnék olvasni, amik tipikus Govindás ételeket írnak le. Már nagyon várom! |
Vega 2007.02.12. 16:12:03 |
Várjuk mi is a jó ötleteket, mert fõzni hús nélkül is lehet. De még milyen finomat! |
Lakatos Gyula 2007.02.12. 13:59:01 |
Vegetáriánus receptek, ide gyertek! |