Radio Corax, Halle, Németország
Nemrégiben Halléban jártunk egy EU-s projekt keretében, amely az interkulturális médiatudatosságra fókuszál a médiaképzésben. Ha már így, akkor körülnéztünk vendéglátónknál a Rádió Coraxnál.

Németországban a közösségi rádiókra vonatkozó jogszabályok tartományonként eltérőek. Szászországban engedik a közösségi, nem kereskedelmi rádiók működését. Ők leginkább szabad rádióknak szeretik nevezni magukat. De pl. Bajorországban a helyi kis rádiók csak kereskedelmi rádióként működhetnek.

A Rádió Coraxot 1993-ban baloldali radikálisok és anarchisták alapították, akik mára - úgy tűnik - alternatív szabad rádióvá szelídültek. Méretük - legalábbis a munkatársak létszámát tekintve - a Civil Rádióéhoz hasonló. 200 önkéntes dolgozik náluk és 4-5 fizetett alkalmazottjuk van. Minthogy Németországban még van kötelező sorkatonai szolgálat, polgári szolgálatosokat is alkalmaznak. A Corax név a holló latin/görög nevéből jön és azért választották, mert egy mitológiai történet szerint a holló az a madár, amelyik csúnya hangon, de az igazságot mondja el a világban. 3 kisebb stúdiójuk van, de igen jól felszereltek, és egymástól is, az utcafronttól is hangszigeteltek. Van egy fogadó és/vagy pihenő helyiségük, egy, a mienknél nagyobb szerkesztői szobájuk kb. 5-6 számítógépes hellyel, egy-két kisebb irodai szoba, valamint egy nagyobb terem, ahol kisebb közönséggel élő adásban fórumot tudnak csinálni. Légkondijuk is van, de ki van írva, hogy élő adás alatt ne használja senki, mert túl hangos és zavarja az adást. Vételi körzetük elég nagy, kb. egy 150x100 km-es térség, ami Lipcsétől Magdeburgig terjed. Jogi formájuk talán egyesület, erre utalhat a német e.V. rövidítés (kb. association).

A weboldalukon (www.radiocorax.de) fel lehet iratkozni a hírlevelükre, ami nyomtatásban is megjelenik havonta. Egy 6-8 oldalas fekete fehér A4-es méretű újság, amit 2000 példányban szórnak szét a mintegy 230 000 lakosú Halléban. Ez egy nagyobb és számos kisebb cikken kívül tartalmazza a rádió műsortükrét is. Néhány reklám is van benne, de jórészt kulturálisak. Finanszírozás: kapnak a szövetségi és/vagy tartományi kormánytól pénzt, kb. mint mi az ORTT-től, keveset kapnak a városi önkormányzattól (ez
bizonytalan, egyik évben igen, másikban nem). Legfőbb bevételi forrásuk azonban a tagdíj. Minden önkéntes és alkalmazott az egyesületük tagja lesz (szerződést írnak alá), és havi 6 euró tagdíjat kell fizetniük, a diákoknak 3 eurót.

Érdemes megnézni a R. Corax weboldalán a műsortáblájukat napi és heti bontásban. A zenei műsoraik széles műfaji skálát ölel fel a régi és új country zenétől, a rock & roll-on, rock history-n, punk és indie rock-on, a metál, drum&bass, ska, reggae, ambient, techno és világzenén át egészen a jazz-ig. Érdekes a Rocktrabant c. műsor, ami az egykori NDK zenéjéből válogat. A Rádió Corax nem fizet szerzői és kiadói jogdíjat, ezt kifizeti helyette a szövetségi/tartományi finanszírozó.

Nagy Helga, Cserháti Ákos, Géczi Gábor