CICA SAGA
Megszületett cirka fél kilóval, vörös szőrrel Civi, a Civil Rádió közös macskája május 21-én, azaz múlt hét pénteken. Neme szerint fiú, kora körülbelül 8 hét.

Azért körülbelül, mert hányattatott sorsúként került be a rádió köztudatába, így nem tudni, mikor született. A tavasz kapcsán a rádió és a Fonó közti szoros együttműködés révén legalább egy alomnyi kis cicával gyarapodtunk; időről-időre, ha szerencsénk van, fel-felvillan a farkuk a nagy konténer melletti farakások környékén. És ez lett a kis vörös veszte is: talán játék közben, talán nem, de a farakás megmozdult, és leomlott.

Hogy melyikre mennyire, azt nem tudni. De a kis vörös ott ragadt. Péntek reggel Marika néni és Melinda (Fonó) hallották meg az eszeveszett jajgatást. Nem mertek hozzá nyúlni, de leszedték a fákat róla. Ott hevert, szinte teljesen kimúlva. Azt sem lehetett tudni, él-e vagy hal. Amikor megjöttünk, azonnal odairányítottak bennünket. Dajkálgatás, aggódás; körtelefon Sz. Lázár Annának, majd a döbbenet: nem találunk olyat, aki kijön és megnézi, nemhogy azért, hogy ellássa, hanem azért sem, hogy elaltassa - mert hogy annyira volt akkor.

Tipródás, Horváth Lacival kétségbeesés - Laci annyira, hogy a Handicap, mint igazi naprakész műsor, a cica esetével indult. Megszerveztük, hogy autóval pár óra múlva elvisszük egy orvoshoz.

A Handicap-et hallgatva egy hallgató, kinek neve Móni (most így különbözünk: Egyik Móni, Másik Móni), beszaladt, és pár órával Franciaországbeli indulása előtt (!) elvitte a cicát állatorvoshoz. Cica ellátva, sorsa bizonytalan, még az is, túléli-e. Törés, belső vérzés nincs. Ami van: talán idegi eredetű károsodás nyomán, talán a sokktól - bizonytalan fejtartás, sőt, folyamatos fejremegés. Gyaníthatóan fejsérülés.

Aztán kivárás. Megszervezés, hogy szombat-vasárnap-hétfőn ügyelek én napközben mellette, a többi nap közösen megoldjuk.

A hallgató - a Másik Móni - az orvos hirtelen kérdésére: Mi az állat neve? - nem lévén jobb ötlete, azt mondta: Civi. Így lett nekünk egy Civink.

Hozzám nem lehetett vinni. Így bent maradt éjszakára, az alagsori Értékmegőrző előszobájában, hátha ott nem riasztja a rendőröket éjszaka. Az Értékmegőrzőbe (Nomen est omen) művészeti vezetője, szintén szőke lány; beleszeretett a cicába. Hazavitte, vállalta, hogy gondozza; orvoshoz vitte (újra); kapott minden más gyógyszert is - agyödémára, meg csupa ilyen rémségre - és újra megállapította mindenki, hogy várni kell.

Úgyhogy várunk. Még talán egy-két hét, mire kimondhatjuk: Civi él.

Május 26-án Civi már eszik, ásít, dagaszt, feláll, és sír. De a feje még mindig inog. És úgy tűnik, nem lát. De él.

Tóth Móni
A képek - sajnos - nem Civiről készültek, de határozottan hasonlít rájuk...