Ötvenkettő plusz Tizenhárom egyenlő:
Ruzsa Viktor
2010.05.15. 17:19:46
Kedves Hallgatók!

Létrehoztam a "Civil Rádió - FM 98" közösségi oldalt a Facebook-on.

keressék és csatlakozzanak Önök is, és szóljanak hozzá mûsorainkhoz! Nem találják kedvenc mûsoraikat? A Fórumban van lehetõség új téma létrehozására.
Kellemes idõtöltést, és rádióhallgatást kíván szeretettel,



Ruzsa Viktor

(Handycap, Hangoskönyvóra, Fillagória)
apokrif
2008.03.22. 02:06:29
Kedves jegecs!

Itt egy alaprecept cukkinira.

Cukkini-krémleves (4 személyre)

Hozzávalók:
• 40 dkg cukkíni
• 5 dkg magvaj / ghi
• 1 dl magtej
• 1 dl hidegen sajtolt olaj (olíva-, napraforgó-, lenmag-olaj)
• 1 evk. “erõliszt”
• 1 mokk. TAMARI
• 1 csipet õrölt gyömbér
• 1 csipet zsálya
• víz (desztilált vagy szûrt)
• szárított kenyérkocka teljekiõrlésû- vagy rozskenyérbõl

Elkészítés:
“Erõliszt”- pirított, apróra morzsolt vagy tört, teljeskiõrlésû lisztbõl készült száraz maradék kenyérbõl készül.
A cukkínit felkockázzuk, egy kis olajon megpároljuk. Amikor levet ereszt, megszórjuk a liszttel, felengedjük vízzel.
Beletesszük a fûszereket, majd merülõ-mixerrel vagy turmixgépben pépesítjük.
Magtejjel, magvajjal dúsítjuk.
Szárított kenyérkockával tálaljuk.

Tanácsok:
Azonnal fogyasztható. Hidegen és melegen egyaránt kellemes.
apokrif
2008.03.22. 01:56:32
Támogatom a kérésed.

Gabonakásák - Fõtt gabonaételek

Az optimális étrend kérdése véget nem érõ viták tárgya volt és lesz még egy darabig. Én azonban azt nézem, mit tanulhatunk azoktól a kultúráktól, amelyekben az életkor valóban hosszú és követendõ.


A kásaféléket a hidegebb téli hónapokban étkezésünk gerincévé tehetjük egészséges és tápláló voltuk miatt. Ügyeljünk azonban rá, nehogy célszerûtlen (malomipari, hántolóipari) eljárással értéktelenné tett kásákat használjunk, mint a közönséges gríz, az apró szemû árpakása.

Ízlés szerint ízesíthetjük (mártással, konyhafûszerekkel, aszalt gyümölcsökkel), és/vagy sok friss salátával, zöldséggel tálaljuk.

Figyelem!
Felhasználás elõtt - minden gabonát - javasolt:
- átnézni, az idegen anyagokat kiválogatni,
- alaposan átmosni, portól, szennyezõktõl megtisztítani,
- 24 órára (árnyékos, hûvös helyen) beáztatni.

ÉDES GABONAKÁSA

Hozzávalók: (személyenként)
• 4-5 evk. barnarizs
• 2 evk. mák
• 1 evk. kókuszreszelék
• 2 evk. kénmenetes mazsola
• 1 kák. õrölt fahéj
Édesítõ:
• ízlés szerint: juharszirup, agavészirup, rizsmaláta, maltex, hõkezeletlen méz
Ízesítõ:
• ízlés szerint: Bourbon vanília, CAROB-por

Elkészítése:
- A szemes magot elõzõ nap alaposan tisztítsuk meg, mossuk át, 24 órára áztassuk be.
- A mazsolát mossuk meg és szintén áztassuk be desztillált vízbe, kb. 4-6 órával a felhasználás elõtt.
- Fõzés elõtt ismét mossuk meg a szemes magot, szûrjük le. Tegyük fel fõni: nyáron forrásban lévõ vízbe; télen hideg vízzel együtt.
- A víz forrásától vegyük kis lángra, kíméletesen fõzzük a megfelelõ ideig.
- Hagyjuk ehetõre hûlni.

- A beáztatott mazsolát jól csöpögtessük le.
- A mákot frissen daráljuk le.
- A kiszedett, ehetõre hûlt kásához adjuk hozzá az adalékanyagokat.

Fogyasztása:
- Ízlés szerint édesítsük, ízesítsük, azonnal fogyasztható.

KÖLESKÁSA - MILLET (Panicum miliaceum) (4 személyre)

Hozzávalók:
• 3/4 l víz
• 1/4 l köles
• 2 evk. hidegen sajtolt olaj (olíva-, napraforgó-, lenmag-olaj)
• 1 evk. TAMARI szójaszósz
• 1 tek. õrölt pirospaprika

Elkészítése:
- Tegyük fel fõni az - elõzõ nap tisztított, beáztatott - kölest.
- Forrás után vegyük kis lángra, lassú tûzön, fedõ alatt fõzzük kíméletesen kb. 15 percig, míg a fõzõvíz fölszívódik, s a kölesszemek kinyílnak, megduzzadnak.
- A tûzrõl levéve várjuk meg, amíg ehetõre hûl, ezután adjuk hozzá az olajat, TAMARI-t, paprikát.

Fogyasztása:
- Eszményi gabona, egyetlen a gabonák közül, amely nem savasít - lugosít.
- Tökéletes étkezést biztosít valamilyen salátával, vegyes zöldséggel, lilahagymával.

SÁFRÁNYOS BARNARIZS (4 személyre)

Hozzávalók:
• 40 dkg barnarizs
• 15 dkg cukkini, és/vagy brokkoli
• 10 dkg csicsóka
• 15 dkg sárgarépa
• 1 csokor petrezselyem
• 1 evk. sáfrány
• 1-1 csipet borsikafû, kakukkfû, VEGA-MIX
• TAMARI szójaszósz
• víz (desztillált vagy szûrt)

Elkészítése:
- Az elõáztatott barnarizst fõzzük meg a sáfrányos, VEGA-MIX-es desztillált vízben.
- Közben AMC vagy Zepter edényben kíméletesen pároljuk meg a zöldségeket, vagy Wokban egy kis olajon pirítsuk meg.
- A fõtt barnarizst és az elõkészített zöldségeket keverjük össze, és vagy a Wokban vagy hõálló tálban állandó kevergetés mellett még egy kicsit összemelegítjük.

Fogyasztása:
- Ha ehetõ hõmérsékletûre hûlt, tálalhatjuk petrezselyemmel, TAMARI-val tetszés szerint ízesíthetjük.


“GRÜN KERN” KÁSA (4 személyre)

Hozzávalók:
• 5-5 dkg DEMETER-jelzésû, biodinamikus termesztésbõl származó gabona
• víz (desztillált vagy szûrt)

Elkészítése:
- A biodinamikus termesztésbõl származó gabonák mindazokat az anyagokat tartalmazzák, mindazokat a kozmikus információkat hordozzák, amelyek az energia képzéséhez, a szervezet táplálásához, szellemi fejlõdésünkhöz szükségesek - ha azokat az elõkészítés során nem tesszük tönkre.
- Az áztatással “duzzasztott” gabonában képzõdõ enzimek hozzájárulnak ahhoz, hogy a magok külsõ burkában komplex kötésben lévõ ásványi sók szervezetünk számára hasznosíthatóvá váljanak, ezért a gabonákat, ha tehetjük ne fehérlisztként, fõtt tésztaként hanem “duzzasztott” formában fogyasszuk.
- A megfelelõen megtisztított, megmosott gabonát 3 napon keresztül áztassuk, minden nap megmosva- száraz, hûvös helyen.
Fogyasztása:
- Elsõsorban azoknak ajánlott, akik, már megtanultak jól és elégszer rágni!


DATOJÁS „COUSCOUS”
/Az én kedvencem, a csúcsok-csúcsa, csak „jeles napokon” fogyasztom./

Hozzávalók: (személyenként)
- 6-8 dkg kuszkusz (közepes)
- 8 db datolya, /mazsola, aszalt mangó, aszalt sárgabarack stb./
- 2 ek. CAROB por
- víz (desztillált vagy szûrt)

Elkészítése:
- A kuszkusz már egy elõkészített gabona származék.
- Többféle elkészítési módja ismert,
- az araboknál külön szertartás, couscous készítõ alkalmatosságuk is van,
- a franciáknál is párolják, a „tabuleh” alapanyagaként, /én is így készítem/,
- van ahol egyszerûen 7 percig fõzik (így a legkevésbé ízletes).

- Tegyünk fel vizet forrni.
- Egy nagyobb üvegtálnak készítsünk fészket /pl. konyharuhákból/,
- tegyük bele a megfelelõ kuszkusz adagot,
- a forró, lobogó vízzel, csak annyira öntözzük meg amennyit felvesz, fedjük le és jól takarjuk be,
- 15 percenként ezt még kétszer ismételjük meg /mielõtt megöntöznénk kíméletesen lazítsuk fel, öntözés után egy kicsit keverjük össze, hogy a nedvesség egyenletesen érje, hogy jól megdagadjon, megpuhuljon/,
- amíg a kuszkusz párolódik – készítsük el a datolya krémet
- a megmosott datolyát, egy kis vizet és a CAROB port tegyük a turmixba, óvatosan
turmixolyuk össze, hogy lágyabb kémszerû állaga legyen,
- miután a kuszkusz szépen elkészült, csodálatos selymes állaga lett /nem lett nagyon száraz, de nem is ragadt össze, „pergõs” maradt/ tálalhatjuk is.

Fogyasztása:
- tányérra szedve - mindenki ízlése szerint - datolya krémmel ízesítve fogyaszthatja
/általában más édesítést nem igényel/.

Csodálatos lágy, selymes állaga, datolya krémmel ízesítve számomra kulináris élvezet.

/Természetesen zöldséggel is készíthetõ, fogyasztható a kuszkusz, mint fentebb említettem pl. „tabuleh” készítéshez./


ASZTALI ÁLDÁS

„Tegyünk meg minden tõlünk telhetõt, hogy az asztalunkra kerülõ étkek tisztasága, áldásban és szeretetben való fogyasztása megvalósuljon. Higgyük el, megéri!” /Nagy László Zoltán/

A BHAVAGAVAD-GITA-ban mondja az elbeszélõ, Sri Krisna:
„A jóság minõségében lévõ étel meghosszabbítja az élettartamot, megtisztítja az ember létét, erõt, egészséget, boldogságot ad.”
olvasó, hallgató
2007.07.17. 16:54:58
Kedves Govinda!

Hol vannak az emlitett vega receptek? Ennyi volt? Leírva azért más.
Beke Jenõ
2007.05.25. 12:34:47
Bocs, azért ide linkeltem be, mert a Krétakörnek nincs topikja és ha jól tudom, a mûsorvezetõ(k) azonosak.
A cikkel egy korábbi mûsorban elég arrogáns hangnemben nyomuló vege anyuka beszólására kívánnék reflektálni, amiben felháborodottan vette tudomásul és minõsítette, hogy az iskolai/óvodai közétkeztetés nem képes kiszolgálni az õ és gyereke igényeit. Ha jól emlékszem további betelefonálás is volt, hasonló hangnemben és gondolati tartalommal.
Nos mind a hozzászólás, mind pedig a mûsorkészítõi reakciók felvetik a belinkelt cikken (no és a történeten) való elgondolkodás alapos szükségszerûségét.
Szeretném remélni ezek után egy kicsivel megfontoltabban kezelik mikrofon elõtt az effajta megnyilvánulásokat!
Hare Krishna!
Beke Jenõ
2007.05.25. 10:31:21
Jó étvágyat ehhez a hírhez:
http://index.hu/politika/bulvar/ehezok0524/
Javasolnám szíves tanulmányozásra az othonszülés pártiaknak is!
Beke Jenõ
2007.05.08. 23:19:33
Addig is megosztom a Kovbojfõzelék receptjét a tisztelt nagyérdemûvel:
http://www.youtube.com/watch?v=KryxD0ZN3EQ&mode=related&search=
Beke Jenõ
2007.05.08. 22:36:42
Az "akár"-ból eggyel több sikeredett a kelleténél:-)
Valami ilyesmi is megörvendeztetne:
http://www.youtube.com/watch?v=xNTB91aYH6M&mode=related&search=
Beke Jenõ
2007.05.08. 22:22:30
"Meg vagyok nyugodva" kedves Govinda!
Akkor akár jöhetne akár egy jó kis halászlé recept is!
:-)
Amíg összeszedem a legjobbat, a következõ mûsorban kérném zenei aláfestésnek egy igazán jó (autentikus) elõadásban a "Govinda Jaya Jaya"-t. (Nem ismerem a magyar fonetikus átírását a címnek, de remélem tudni fogja, mire gondoltam!)
Arra tudnám a legjobban panírozni a rántott húst a vasárnapi ebédhez:-)
Ha netán beindulna a Minerva konyhája, szeretném majd megkérni egy jó vega salátareceptre a mûsor topikjában!
:-)
Hare Krishna!
Govinda
2007.05.08. 16:16:07
Én nem akadtam ki,s aki ismer személyesen az jól tudja: fogékony vagyok a humorra - néha talán nagyo is .
Beke Jenõ
2007.05.08. 14:57:07
Ja!
Az egyházi 1%-omat eddig a krishnásoknak adtam, kifejezetten a hajléktalanok étkeztetésében vállalt karitatív munkájukért!
Lehet, hogy ezután keresek egy vadásztársaságot:-)
hamár kifejezetten húsevõ vallás nincsen:-)))
Ja, és indítanék egy Minerva konyhája mûsort, ha lehetne!
Úgy hallom, a Civil nagyon kiegyensúlyozottan kezeli az effajta kérdéseket!!!
Beke Jenõ
2007.05.08. 14:50:43
Na persze, ha valóban toleránsak lennétek, akkor kifejezetten örülnétek annak, ha egy "másképpgondolkodó" hallgatja a mûsorotokat és szeretne beírni valami mást, nem vegásat, is a topikotokba, amít, amúgy kurvára elhanyagoltok.
Lehet, hogy a "kurvára" jelzõ nem épp a legirodalmibb kifejezés, de jól kifejezi a mûsorgazda és az általa nyitott topik viszonyát!
:-)
Amúgy pedig azt hittem egy mûsorvezetõ örül a nem vegás hallgatóknak és topikolóknak is és nyitott szívvel, örömmel veszi a más platformról érkezõ recepteket is.
Gondolom ez a fajta szelektív tolerancia csak benneteket jellemez, nem pedig az egész Civilt!
Na jó vegázást!
Én is imádom az effajta dolgogat! Különösen a sopszka salátát! Jó sok fetával:-) és persze baconban grillezett libamellhez köretként!
:-)))
Beke Jenõ
2007.05.08. 14:34:08
Eszem ágában sem volt leírni:-)
Ez csak egy kis humor és tolerancia próba volt, amin egy júzer kiakadt.
Mellesleg a nagy vegasága ellenére látszik rajta, hogy fingja sincs ki is az a Govinda, no de spongya rá!
Mindenesetre nem kéne bigottnak lenni. Mert lehet valaki a védikus kultúra híve és egyben pörköltszeretõ is. (Céklasalátával!)
Govinda
2007.05.08. 13:51:18
Ha valakit érdekel, akkor hallható változatban is megtalál régebbi mûsorokat a Govinda konyhája oldalon. ill a: www.veg.hu oldalon.

Vagy recepteket és írásokat:
www.govindananda.blogter.hu
Govinda
2007.05.08. 13:40:31
Szerintem erre a helyre nem kellene hús ételek receptjeit leirni, mert ez a hely nem arról szól.
thaisia
2007.03.20. 10:08:53
Beznagioznyj sluchaj
Beke Jenõ
2007.03.19. 08:58:03
thaisia!
Újfent bizonyítás nélkül vádaskodik, amelyrõl - bizonyára- úgy gondolja, intelligens dolog.
Ej-ej!
Mondjuk, ennek a bizonyítására felettébb kíváncsi lennék:
"Csúnya dolog egy élõ emberrõl úgy beszélni, mintha nem élne, ill. nem tartja tiszteletben a meggyõzõdését."
thaisia
2007.03.19. 08:38:30
Egy vegetáriánus konyhával és ahhoz tartozó topichoz nem illik, hogy õzpörkölttel élcelõdjenek.
Beke Jenõ
2007.03.19. 01:59:14
thaisia!
Govinda netán a séf egy vega konyhában?
Kinek a meggyõzõdését nem tartom tiszteletben?
Amúgy mi lenne ha egyszer megpróbálna nem kioktatólag hosszászólni valamihez?
thaisia
2007.03.18. 17:59:46
Az érzelmi intelligenciához hozzátartozik más szokásainak és meggyõzõdésének az elfogadása. Javaslom, gondolkodjon el ezen, és próbáljon meg intelligens, kulturált módon hozzászólni, ellenkezõ esetben lejáratja magát.
thaisia
2007.03.18. 17:57:25
Beke úr, ha ízetlenkedni akar, menjen egy másik topicra. Talán az lenne a legszerencsésebb, ha törölnék a bejegyzéseit. Csúnya dolog egy élõ emberrõl úgy beszélni, mintha nem élne, ill. nem tartja tiszteletben a meggyõzõdését. Azt eszik otthon, amit akar, de a vegetáriánusokat hagyja békén a megjegyzéseivel.
Beke Jenõ
2007.03.17. 16:38:47
Ja, és mindenképp valami testesebb száraz vöröset kell mellé szopogatni! Én pl. a Cabernet Sauvignonnal komálom, de a Kékfrankossal is elviselhetõ!
Beke Jenõ
2007.03.17. 16:32:12
Nahát!
Govinda még él?
Bûnös lelkek vagyunk! Valaki lop, valaki paráználkodik, valaki õzpörköltet eszik.
Nem kell hozzáérni, szépen villára kell helyezni és hammm, bekapni. Meg kell próbálni, nagyon egyszerû!
thaisia
2007.03.17. 16:06:21
Ha hallgatja valaki a mûsorait, biztosan tudja, hogy nem eszik húst meggyõzõdésbõl. Az õzeket megenni bûn. Hozzá nem érnék egy ilyen ételhez soha!
Beke Jenõ
2007.03.17. 15:47:56
Biztosak vagytok benne, hogy Govinda nem szerette a vörösboros õzpörköltet galuskával és céklasalátával? Olvastátok ezt valahol autentikus forrásból? Ha gondoljátok, szívesen leírom a receptjét!
thaisia
2007.03.17. 13:35:21
Fõtt, kockára vágott krumplit, kockára vágott paradicsomot, paprikát, apróra vágott, félig megpárolt zöldbabot, kockára vágott zukkinit és/vagy padlizsánt (héjától megszabadított) összekeverni. Zöld fûszereket (bazsalikom, borsikafû, lestyán, lehet zöld fûszerkeverék), sót, fehérborsot, kevés fokhagymát beletenni, alaposan összekeverni. Római tálba betenni, az elõmelegített sütõben kb. 3/4 óráig sütni. A tetejére ráönteni joghurtból és kevés lisztbõl, tojásból készült öntetet és visszatenni a sütõbe,. A legvégén egy kevés reszelt sajtot is rá lehet tenni finom kéreg gyanánt. Jó étvágyat.
Radó lászló
2007.02.28. 16:13:29
Hát hun vannak azok a recptek?
nyafi
2007.02.28. 11:52:11
Ettõl féltem.
Magyar Ádám
2007.02.28. 11:36:57
mondjuk neked (is lehetne)

Vagy bárki másnak.
nyafi
2007.02.28. 11:14:30
Lehet, hogy csak nekem nem világos, de kinek kéne a vegetariánus recepteket ide beírni?
jegecs
2007.02.12. 20:09:50
Jujj, nagyon jó! Én izgalmas cukkinis receptekre lennék kíváncsi elsõ körben aktuálisan, mert csak átlagosakat ismerek.
Meg olyan recepteket is szeretnék olvasni, amik tipikus Govindás ételeket írnak le. Már nagyon várom!
Vega
2007.02.12. 16:12:03
Várjuk mi is a jó ötleteket, mert fõzni hús nélkül is lehet. De még milyen finomat!
Lakatos Gyula
2007.02.12. 13:59:01
Vegetáriánus receptek, ide gyertek!