Handicap

A Civil Rádió Handicap rovata 1995-ben indult az akkor még újdonságnak számító Civil Rádió keretei között. Akkor és most a legfontosabb célja a fogyatékos emberek tájékoztatása, informálása. Mindemellett nem elhanyagolható előnyt jelentet, hogy a rádiót nem csak érintettek, hanem épek is hallgatják. Ennek megfelelően már kezdetekkor is a társadalmi tudatformálás fontos eszközeként tudósított eseményekről, mutatott be példaként meghatározó személyiségeket, adott tovább felhívásokat, közleményeket. Ezidő alatt a műsort egyre többen szerették meg, a szervezetek, hivatalok körében egyre ismertebbé, elismertebbé vált. Ma már számtalan helyről kapunk meghívásokat, információkat. A műsor sikeressége talán annak is köszönhető, hogy a közélet olyan területeiről is szól, amelyről más médiumok egyáltalán nem.

Az elmúlt évek során mégis jelentős változáson esett át rovatunk. Kapcsolódva a Handicap Alapítvány műsorkészítő tanfolyamához, előadások keretében nyújtottunk segítséget a tanfolyam hallgatóinak. Közülük négyen elfogadták meghívásunkat, így először gyakornokként, később már szerkesztő-műsorvezetőként vettek részt a napi munkában. E feladat a Civil Rádió számára kihívást is jelentet, új szerkesztőink ugyanis - eltérő mértékben - látássérültek voltak. Ennek megfelelően feladatunk nem csupán a műsorkészítés folyamatának, a technikai eszközök használatának elsajátítására szorítkozott. Új kollégáink számára meg kellett találnunk azokat a módszereket, amelyek egy információs hátránnyal élő ember számára is megnyitják az utat a tájékoztatás, az informálódás felé. Ennek megfelelően tanítványaink sajtótájékoztatón jártak, heti rendszerességgel vettek részt a stúdiómunkában, míg pár hónapnyi előkészítés után „élesben” is kipróbálhatták magukat.

Műsorunk sérült emberekről szól, épeknek és fogyatékosoknak egyaránt. Toleranciára nevel, miközben bemutatja, hogy egy sérült ember is teljes értékű, hétköznapi gondokkal, örömökkel. A műsor készítésében fontos szempont, hogy a sérültek maguk valljanak életükről. Az adás beszámol a sérülteket is érintő aktuális eseményekről, mozgalmakról. Célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét arra, mindenkinek van joga az emberi élethez, amihez az akadálymentes közlekedéstől, az előítélet-mentes gondolkodásig sok minden beletartozik, mindezt egyedülállóan a hazai médiapiacon.

A Handicap magazin társadalmi szemléletformáló programja

Rovatunk a műsorelemek között rövid, hasznos információkat közlő szignálokat játszik. Célunk, hogy a rádiózás hatásos eszköze lehessen a társadalmi előítéletek csökkentésének. (A szignálokból néhányat meghallgathat, a jobb oldali linkekre kattintva)

Partnereink: MEOSZ, Handicap Alapítvány, Láncszem magazin és annak hangos melléklete a Beszélő Láncszem, Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítvány, ÉFEOSZ, Vakok és Gyengénlátók Szövetsége.

Rovatunk együttműködik a Sérültek.hu magazinnal.

A Handicap magazin társadalmi szemléletformáló programjának szignáljai

Hogyan mondjam?

A Sérültek.hu kampánya a helyes szóhasználatért!

 

 

Hasznos linkek:

fogyatekos.lap.hu

Sérültek.hu Magazin